Paradella de fulla grossa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rumex obtusifolius)
Infotaula d'ésser viuParadella de fulla grossa
Rumex obtusifolius Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaPolygonaceae
TribuRumiceae
GènereRumex
EspècieRumex obtusifolius Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

La paradella de fulla grossa o llengua bovina (Rumex obtusifolius) és una planta salvatge nativa d'Europa però que hui en dia pot trobar-se als Estats Units i en molts altres regions per tot el món.

Identificació[modifica]

El Rumex obtusifolius és un hemicriptòfit que pot créixer de 60 a 200 centímetres. És fàcilment recognoscible per les seues fulles grans ovado-oblongues, cordades o subcordades a la base. Algunes de les fulles inferiors tenen la tija d'una coloració rogenca. Els limbs de les fulles són lleugerament encrespats o ondulats, aquest és menor o tan llarg com el pecíol. El fullatge de la planta pot créixer fins a uns 18 centímetres. Les tiges tenen un nus cobert per una òcrea, una fina membrana com de paper, una característica típica de la família Polygonaceae.

Les flors estan formades per 6 peces sepaloidees, i les internes són acrescents que a la fructificació formen 3 valves cordiformes, amb dents triangulars (de fins a 2 mil·límetres), irregulars i nombrosos, almenys una de les valves desenvolupa un tubercle. Les inflorescències tenen les flors agrupades en verticils distants entre ells mateixos. Aquests contenen flors verdes que canvien a roig a mesura que maduren. Les flors eixen de juny a setembre. Els fruits produïts són d'un color marró rogenc.

Les plàntules es poden identificar per la seua forma ovalada amb les tiges de color roig, i fulles enrotllades brotant des del centre de la planta.

Flors de Rumex obtusifolius

Rumex crispus és molt similar en aparença però amb fulles fines i ondulades. Amb més detall, els sèpals tenen un bon marge mentre que el calze de R. obtusifolius te banyes.

Llavors de Rumex obtusifolius
Plàntula de Rumex obtusifolius

Distribució[modifica]

Té una distribució eurosiberiana. També es troba a la península Ibèrica, més abundant en la meitat septentrional.

Usos medicinals[modifica]

La llet que segrega té una gran concentració de tanins i àcid oxàlic. Una tintura d'aquesta agrella és útil per als problemes de la menopausa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paradella de fulla grossa